De centrale bank van Zweden voltooit de eerste fase van het proefproject met digitale valuta

De Sveriges Riksbank zei dat de CBDC-technologie nog nader onderzoek vereist.

Na het voltooien van de eerste fase van zijn proefproject met digitale valuta, heeft Sveriges Riksbank enkele kritieke problemen ontdekt die moeten worden aangepakt voordat Stockholmers koffie en kanelbullar met e-kronen kunnen kopen.

In een recente studie presenteerde de Zweedse centrale bank de eerste resultaten van haar pilot met digitale valuta voor de centrale bank op een netwerk gebaseerd op de Corda-blockchain van R3

De Riksbank simuleerde kernaspecten van een potentieel CBDC-systeem, inclusief liquiditeitsvoorziening via het afwikkelingssysteem van de Riksbank, RIX, en netwerkleden die als e-kronor-distributeurs fungeren. De centrale bank simuleerde ook deelnemers, eindgebruikers en betaalinstrumenten zoals mobiele apps.

De Riksbank zei dat de nieuwe CBDC-technologie verder moet worden onderzocht, waarbij schaalbaarheid een belangrijk knelpunt vormt.

“De oplossing die in fase één van de e-krona-pilot is getest, voldoet aan de prestatie-eisen die gesteld zijn bij de openbare aanbesteding. Maar dit heeft plaatsgevonden in een beperkte testomgeving en het vermogen van de nieuwe technologie om retailbetalingen op grote schaal te beheren, moet verder worden onderzocht en getest ”, aldus het rapport.

De centrale bank merkte ook enkele privacy-uitdagingen op en benadrukte dat de informatie in een e-krona-transactie moet worden beschermd om de wetten op het bankgeheim te handhaven en te vermijden dat persoonlijke gegevens worden onthuld.

„De Riksbank analyseert momenteel in hoeverre de informatie die is opgeslagen in de transactiegeschiedenis kan worden beschouwd als informatie die onder het bankgeheim valt en of het persoonsgegevens omvat“, aldus de bank

Mithra Sundberg, hoofd van Riksbank’s e-krona pilot-divisie in Stockholm, zei dat het Zweedse CBDC waarschijnlijk een nieuw wettelijk kader nodig heeft voordat het kan worden gebruikt. Gezien de omvang van de problemen die moeten worden aangepakt voordat een e-kroon serieus kan worden ontwikkeld, mag Riksbank doorgaan met zijn blockchain-pilots tot 2026.

Riksbank verklaarde dat het zijn overeenkomst met boekhoudgigant Accenture als technische leverancier zal verlengen om door te gaan met het testen van e-kronen. De focus voor de tweede fase zal zich richten op potentiële distributeurs van de e-kroon, CBDC-prestaties in retailbetalingen en opslagmethoden. In de nieuwe fase zullen ook offline e-kronenfunctionaliteit en integratie met bestaande betaalautomaten worden getest.

Zoals eerder gemeld, is Zweden naar voren gekomen als een van ’s werelds eerste CBDC-ontdekkingsreizigers en heeft het eind 2019 een proefplatform voor de e-kroon aangekondigd .